Speedway

Speedway är stort i Sverige

Speedway

I Sverige är speedway en av de mest populära motorsporterna och de flesta svenskar vet vad sporten går ut på. Efter många internationella framgångar har Sverige en stark speedway-kultur med många stora förare, en högklassig inhemsk liga och ständiga medaljer under stora mästerskap. Vad är det som gör speedway mer populärt än andra motorcykelsporter här i Sverige? Vi ser inte lika stor tillväxt i exempelvis roadracing som är stort i övriga Europa, eller i motocross som körs på en kuperad bana. Att det är just speedway-sporten som haft starkast genomslag beror givetvis på att vi redan tidigt i sportens historia rönte stora, prestigefyllda framgångar.

Speedway främst i mindre städer

Den inhemska elitserien utspelas framför allt i mindre tätorter runt om i Sverige. På grund av ljudnivån som loppen för med sig har man inte etablerat arenor i större städer där fler människor störs. Därför blir sporten en tilldragelse i mindre städer där man kan anlägga en bana i ett mindre befolkat område. Detta kan vara en av faktorerna som gör att intresset för speedway är så starkt i de orter där man har framgångsrika lag. Sporten blir av stor betydelse för gemenskap och sammanhållning, samtidigt som loppen lockar besökare från hela landet till de mindre orterna. Det finns en stark lokalkärlek till de olika klubbarna.

Det är också denna kärlek som är en del av charmen med sporten. Klubbarna är relativt små och det finns möjlighet för fansen att träffa förarna efter ett lopp. På så vis hålls intresset för sporten levande och den är förankrad på gräsrotsnivå vilket också leder till ett fortsatt starkt intresse för speedway. Topplagen i Sverige är för närvarande Elit Vetlanda, Piraterna från Motala och Lejonen från Gislaved. Det klassiska Stockholms-baserade laget Getingarna är de mesta mästarna genom historien med hela 16 SM-guld men efter 2010 gick laget i konkurs och har sedan dess inte återuppstått. Mest kända av alla svenska förare är Tony Rickardsson och Ove Fundin.

Stora svenska framgångar

Den svenska inhemska ligan är en av världens bästa och vi har också rönt stora framgångar i världsmästerskapen. I de svenska klubbarna återfinns inte bara Sveriges bästa förare genom tiderna, Tony Rickardsson, utan också stora namn från andra länder. Danske Nicke Pedersen, amerikanen Greg Hancock och australiensiske Jason Crump tävlar också till vardags i den svenska elitserien. Rickardsson vann under sin karriär VM hela sex gånger, medan hans lag, Masarna, inte rönte lika många framgångar i serien. Han körde också speedway i de polska och brittiska ligorna under sin karriär som avslutades 2006. Rickardsson är historisk som meste världsmästare ihop med Ivan Mauger från Nya Zeeland.

Även innan Rickardsson blev nationalhjälte med sitt sjätte VM-guld hade Sverige haft andra framgångsrika förare i sporten. Ove Fundin från Tranås tog fem VM-guld under åren 1956-1967 och körde mycket i det engelska laget Norwich Stars. Under 50-talet i England var speedway den näst största publiksporten efter fotboll vilket gjorde Fundin till ett internationellt känt namn. Med hjälp av tre andra förare har Rickardsson och Fundin tillsammans tagit 14 VM-guldmedaljer till Sverige under årens lopp, och detta gör att vi toppar medaljlistan ihop med Danmark.

Klassisk sport med stark återväxt

Tack vare tidiga framgångar med Ove Fundin och den senare Tony Rickardsson har Sveriges speedwaykultur vuxit sig stark. Genom ett starkt lokalt intresse för sporten har speedway blivit en viktig del av många städers identitet. Elitserien i Sverige är en av världens bästa ligor som lockar stora förare från hela världen och detta bådar för en fortsatt stark tillväxt inom sporten. Nu gäller det för Sverige att hitta nästa stora förare för att återta VM-titeln som de senaste åren delats mellan amerikanske Hancock och den brittiska talangen Tai Woffinden. Frågan är vem som vill fylla de stora skor som Rickardsson lämnat efter sig. Speedway i Sverige kan behöva en ny inhemsk superstjärna för att hålla liv i sporten.