Motocross

Motocross

Vill du utöva en sport som ger dig allt i fråga om fart, spänning och adrenalinkickar? Då kanske motocross är det du söker. Det är en krävande sport där du måste ha full kontroll på både dig själv och motorcykeln. För att bli crossförare krävs att du har en motorcykel som är avsedd för motocross, hjälm, crossbyxor och crosstövlar samt ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd för kroppen som nackskydd, överkroppsskydd, knäskydd och njurbälte. Hur duktig förare du än är kommer du att köra omkull, och ju bättre skyddad du är, desto snabbare är du uppe på cykeln igen.

Det finns flera olika former av motocross. En sådan är motionscross som riktar sig till amatörer med ingen eller mycket begränsad kunskap i sporten.

Motocross eller enduro?

Motocross och enduro är motorsporter som påminner om varandra. Med crosscykeln kör man på en kuperad jord-, sand- eller grusbana medan enduro körs i skogen bland sten, rötter och stubbar. Slingorna som körs vid enduro är inte preparerade medan crossbanorna ställs i ordning för syftet. Innan du bestämmer dig för att börja med någon av sporterna är det bra att vara medveten om att de kräver både tid, energi och pengar. Är du beredd på att satsa det, ja då är det bara att börja se dig om efter en lämplig motorcykel. För dig som är nybörjare är det bra att börja med en motorcykel på 125cc.

Är du intresserad av att motocross?

Hur vill du utöva sporten? Det rekommenderas att du börjar med att motionsköra på till exempel en åker eller på skogsvägar. Det är stor skillnad på att motionsköra och att köra på bana och det är därför bättre att du lär känna din motorcykel och känner dig säker med den innan du börjar köra motocross på bana. För att börja tävla men även träna i en Svemo-ansluten klubb och ha ett försäkringsskydd måste du först lösa licens. Detta gör du hos Svemo TA som står för Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, tävlingsadministration. För vissa av licenserna måste du klara ett uppkörningsprov.

Tävling inom enduro och motocross

Inom motocross tävlar man i olika klasser beroende på motorcykelns cylindervolym och om det är fyrtakts- eller tvåtaktsmotor. Man får inte lösa licens för tävlingar innan man är 12 år. Förare som är under 12 år kan lösa guldhjälmlicens. Enduro är den motorcykelsport som har flest utövare i Sverige, både vad gäller motionsåkare och elit. Även här gäller guldhjälmstävlingar för barn upp till 12 år. Från det år man fyller 12 år är det tillåtet att tävla med 85cc och från 15-års ålder är det tillåtet att tävla som junior i vuxentävlingar. Senior är man från 23 års ålder och vid fyllda 40 tävlar man som veteran.

Vid en tävling i motocross får man provköra banan på morgonen för att lära sig den. Sedan blir man kallad till start och alla radar sig bakom en startgrind. De olika tävlingarna som arrangeras vid motocross på bana är guldhjälmstävlingar där man deltar med maskiner från 50cc-85cc och 150cc. Tävlingarna arrangeras ofta samtidigt som nationella ungdomstävlingar. Vid de nationella tävlingarna deltar alla som har licenserna ungdom, junior, senior, elit, classic samt bredd. Uppdelningen och klasserna kan skifta från tävling till tävling. SM, junior-SM med flera arrangeras alla som internationella tävlingar. För enklare tävlingar inom den egna klubben eller distriktet finns en licens som kallas baslicens. Dessa tävlingar vänder sig till dig som är nybörjare och som nyss har börjat tävla på en låg nivå. Även klubbens övriga licenser gäller på dessa.

Kvinnor i motocross

Kvinnor är underrepresenterade inom motocross vad gäller både åkare och funktionärer men även ledare. Eftersom Svemo menar att det är en sport för alla välkomnar man gärna kvinnor. Svemo Motocross Camp är ett event som är avsett bara för tjejer och kvinnor. Under två fulladdade dagar utvecklar man sin körteknik, lär sig ta hand om sin motorcykel och umgås med likasinnade. Alla tjejer som har egen motorcykel och som har viss träningsvana kan delta. För den som är helt nybörjare finns prova-på verksamheten, som brukar arrangeras under samma event. Om du är intresserad kan du kontakta Svemo för upplägg, kursdatum och på vilka platser eventet kommer att hållas. Motocrossen är en sport för alla!

2