Harley-Davidson

En dröm för många motorcykelfantaster är att någon gång köra eller till och med äga en Harley-Davidson. Harley-Davidson är kända för sitt motorljud och för sina klassiskt designade motorcyklar. Deras motorkonstruktioner har efterliknats av flera utländska tillverkare, bland annat japanska tillverkare, mer för sin karaktär som riktar sig till en målgrupp där motorcykeln är en del av deras livsstil. Företagets mål är att uppfylla kundernas drömmar genom att ge dem den frihet de längtar efter och genom att erbjuda fantastiska motorcykelupplevelser. Den stora motorcykeln med dess karaktäristiska dova dunkande sammankopplas med frihet. Dessa motorcyklar har sedan länge uppnått kultstatus och är förmodligen världens mest kända motorcyklar.

Harley-Davidson – hur startade allt?

Harley-Davidson är ett amerikanskt motorcykelföretag som grundades 1903 i Milwaukee i Wisconsin av William Harley och bröderna Walter, Arthur och William Davidson. De började först inom cykelbranschen, som de flesta företag inom motorcykeldesign gjorde. Deras cyklar var eleganta, stiliga och dyra men marknaden var pressad. Det visade sig att motorcykeln var en större vinstkälla därför upphörde cykelverksamheten 1921 och all energi och kraft lades på motorcyklar. Den första motorcykeln som tillverkades kom från en skiss av en cykel, som ritades av William S. Harley. Med hjälp av en kraftfull marknadsföring konkurrerade man ut andra liknande företag och överlevde både depressionen och världskrigen.

Harley-Davidson - den unika motorcykeln

En nedgångsperiod ägde rum med hänsyn till kvalitet och försäljning när företaget American Machine and Foundry 1969 övertog företaget och drev det i tio år. Med evolutionsmotorns utveckling 1984 skedde en nystart, kvaliteten höjdes samtidigt som man ändrade i marknadsföringen efter japansk modell och efter ändringar som skedde i ledningen. Den dåvarande MC-boomen som rådde runt hela världen hjälpte det ”nya” Harley-Davidson mycket och denna framgångssaga var mycket svår att kopiera. På 80-talet tillverkade man 22 000 Harleys och under början av 2000-talet tillverkades 352 000. En stor och snabb expansion skedde. Flera motorcykelföretag och många privatpersoner som bygger sina egna motorcyklar använder Harley motorer.

Teknologin bakom Harley-Davidson

Harley-Davidsons motorer är väldigt unika, en typisk detalj i motorerna är ”the V-twin”. De har en kort vevaxel, som bara har en drivpinne och cylindervinkeln är ofta 45 grader. På grund av att båda vevstakarna drivs från samma punkt blir slutresultatet en haltande och ojämn tändföljd. Det är så Harley motorn har fått sin karaktär beträffande vibrationer och ljud. En annan sak som är unik är att avgassystemet är oftast odämpade, vilket gör dess närvaro hörd. Vissa gånger är ljudet så högt att det kan bli störande. Harley-Davidson är tillsammans med Triumph och svensk-italienska-tyska Husqvarna världens äldsta och mest kända motorcykelmärken.

I Harley-Davidsons modellfamiljer ingår bland annat: Touring, Softail, Sportser, Dyna, Street och Vrod. Hur känner man igen modellerna? Bland annat på motorerna, fjädringen och ramarna. De flesta Harley-Davidson motorcyklar har sålts i USA. Fast allt startade i USA tillverkas motorcyklarna även i Japan. Företaget säljer även tillbehör till de olika modellerna, kläder och prylar. Det handlar bland annat om hjälmar, handskar och väskor. Dessa tillbehör används och bärs av motorcykelföretagets anhängare. Företaget har blivit en förebild för andra, liknande företag runt om i världen.

Harley-Davidson – en statussymbol

Harley-Davidson är förmodligen världens mest kända motorcykel och företaget har varit verksamt i över 100 år. En Harley-Davidson kostar mycket att köpa och har blivit en statussymbol. Många väljer att köpa en ny motorcykel, men det finns även många begagnade till salu för dem som vill lägga ut mindre pengar. Detta motorcykelmärke är ett av de bäst säljande i Sverige. Motorcyklarna är stora med en klassisk design och har ett karaktäristiskt ljud. De förknippas med frihet och har blivit en symbol för oberoende. Många företag har försökt att efterlikna motorkonstruktionen och designen. Det är inte bara en sak som är unik med dessa motorcyklar, det är motorerna, designen, accessoarerna och även ljudet.